2014. február 14., péntek

MA jelentkezés, pipa?



Szilágyi Krisztina Éva

MA? Felvi?? Ha egészen eddig nyugodtan ücsörögtél a BA-s babérjaidon, és úgy érzed elkélne némi segítség az MA felvételidhez, fusd át az alábbi pontokat, hogy biztos lehess benne, tényleg mindent megtettél, amit kellett.


1.      Az első dolog – nyilván – a szak kiválasztása. Talán biztos vagy a dolgodban, de előfordulhat, hogy nem vagy tisztában az összes lehetőségeddel. Az alapszakodon kívül választhatod a minorodra épülő mesterképzést is, vagy bármely olyan szakot, ami elfogadja az általad végzett BA-t bemenetként. Csak egy példa: ha alapképzésben művészettörténetet tanultál, jelentkezhetsz a művtöri MA-n kívül többek közt pl. a MOME design- és művészetmenedzsment mesterszakára, de épp így fordítva, lehetőséged van akár a művészeti képzésből is átlépni a művészettörténet MA-ra.  A szakodhoz tartozó MA-k kikeresésében segítséget nyújt a felvi.hu MA-kereső aloldala, mely elérhető itt, továbbá a BTK-ra nézve szakonkénti leírást találtok itt


2.      Ha már megvan a szak, a legfontosabb, hogy képben legyél a vágyott MA felvételi folyamatával. Ehhez a BTK honlapjáról elérhető tájékoztató ad támpontokat. Fontos, hogy figyelemmel kísérjétek, hogy az adott szakon mikor milyen papírokat és hova szükséges leadnotok! Ismét a művészettörténet MA példáján szemléltetve: mivel e mesterszakon több szakirány közül is választhattok, erről adatközlő lapot kell kitöltenetek, és február 28-ig postai úton eljuttatnotok a Tanulmányi Hivatalba. (Adatközlő lapok, nem csak művtöriseknek itt). Figyeljetek arra is, hogy vannak olyan MA-k, amelyek már szintén február 28-as határidőre várják a motivációs leveleiteket is! Más szakokon ezeket elegendő május 28-ig leadni, megint másutt pedig a szóbeli felvételire magatokkal vinni.

3.      Abban az esetben, ha nem a saját BA szakodnak megfelelő MA-ra felvételizel, vedd figyelembe, hogy el kell ismertetned a BA-n végzett kreditjeid közül legalább 50-et az adott mesterszakon. Ehhez a következő nyomtatványokra lehet szükséged:


Amennyiben több szakra is jelentkezel, minden jelentkezésedhez, amelyet érint a kreditelismerés ténye, külön ki kell töltened egy-egy példányt a nyomtatványból.

4.      Ha már tudod, hogy mit mikor kell leadnod és hova, már csak az a dolgod, hogy tartsd a határidőket és felkészülj a felvételikre. Ehhez segítséget adhatnak az egyes tanszékek honlapjai, de elérhető egy összBTK-s dokumentum is, ahol egyben láthatod az összes meghirdetett MAfelvételi követelményeit:



Sok sikert és kitartást a papírtöltögetéshez és a tanuláshoz is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése