2014. április 3., csütörtök

Kapunyitási pánik Szentendrén

A Látszótér felolvasást tart kedv és igény szerint Ámos Imre képei mellett. Április 04 14:00-16:00
Eredeti kimenet: a Magyar Múzeumok Online-on




Egy évvel ezelőtt országos felháborodást váltott ki, hogy a dologi kiadások csökkentése érdekében a Ferenczy Múzeumnak átmenetileg be kellett zárni - a leglátogatottabb Kovács Margit Múzeum, a MűvészetMalom és a Szentendrei Képtár kivételével – kiállítóhelyeit. Ekkor a múzeum igazgatója a szentendrei művészet képviselőihez és kedvelőihez fordult, hogy a folyamatos nyitva tartás érdekében a múzeum munkatársaival együtt vállalják az őrzést, és egyúttal különleges, személyes tárlatvezetéssel kedveskedjenek a látogatóknak. Ekkor a kéthetes közös teremőrzés rávilágított arra, hogy a megyei múzeumi rendszer megszűnése után országszerte intézménybezárásokkal kívánják kezelni a forráshiányt, másrészt felhívta a szentendreiek figyelmét saját városuk kiállításaira, az itt őrzött művészi hagyatékokra. Az eseményhez kapcsolódó blog és képgaléria itt látható.




Bár az akció tavaly sikeresnek bizonyult, idén télen mégis különösebb vihar nélkül maradt zárva a városi fenntartásban lévő múzeumok többsége. Most, amikor áprilistól újra megnyílnak a kismúzeumok, a Ferenczy Múzeum ismét megkért művészeket, műpártolókat, egyetemi oktatókat, sportolókat, zenészeket, hogy vállaljanak néhány óra teremőrzést a Barcsay Múzeumban, a Vajda Lajos Emlékmúzeumban, az Ámos Imre – Anna Margit Kiállításban, valamint a Kmetty János Kiállításban.

Az összefogás idén sem marad el, sőt a város határain is túllépett! Az első napon - április 2-án - a Kmetty Múzeumban Szakács Imre festőművész együtt dolgozik majd Mörk Leonórával, az Elle magazin vezetőszerkesztőjével; az Ámos-Anna Kiállításban pedig Krizbai Sándor képzőművész Pistyur Imre szobrásszal várja a látogatókat. De találkozhatunk Almási Gertrúd festőművésszel és Szepes Gizivel, a Dalmát Kávézó tulajdonosával a Vajda Múzeumban, Vinkler Zsuzsi és Vincze Ottó képzőművészekkel a Barcsayban, ahonnan a szubjektív tárlatvezetések sem hiányozhatnak majd.



És ez csak a nyitány, csütörtökön ugyanitt Regős Anna iparművész és Regős István festőművész fogadja a vendégeket, amíg az Ámos-Anna házaspár alkotásai között Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató Harsányi Lászlóval, az NKA volt elnökével együtt foglalja el a teremőr székét. A Fő téri Kmetty Múzeumban Szvorák Katalin énekes és Bihon Győző festőművész teszi hozzá saját élményeit a kiállított művekhez.

Pénteken 10 és 14 óra között érdemes lesz a Vajda Emlékmúzeumba benézni, ahol Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója György Péter esztétával, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatójával együtt vezeti körbe az érdeklődőket. Ezen a napon a Kmetty Múzeumban Baksai József festőművésszel, Johan van Dam műkereskedővel, gyűjtővel a Barcsayban Varga Csaba műgyűjtővel találkozhatunk, de még más meglepetésre is számíthatunk: könnyen előfordulhat, hogy ef Zámbó István „teremőr” zenésztársaival Életmód koncertet is ad. Az Ámos Imre - Anna Margit Kiállításban a Látszótér egyetemistái "Őrködjünk együtt a múzeumok jövője felett!" címen szerveznek külön akciót:

Ezek után persze a szombati napot sem érdemes kihagyni. A Vajda Múzeumban Hermann Veronika irodalmár, tanár, a Néprajzi Múzeum kommunikációs munkatársa Oltai Kata művészettörténésszel, modellel, dj-vel vállalta fel a termek őrzését. A karcos írásairól és kritikus megközelítéseiről is ismert két személyiség biztos nem megy el szótlanul a gender témák, illetve a kortárs művészetek kapcsolódási pontjai mellett. Délután a Barcsay Múzeumon túl, ahol Aknay János festőművész és B. Szabó Veronika építész várja a látogatókat, az Ámos Imre – Anna Margit Kiállításba érdemes benézni, ahol a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány tagjai, valamint Kósz Zoltán olimpikon vízilabdázó és tanítványai, a KÓPÉ ÚVSE csapattagjai is részt vesznek a teremőrzésben. A látogatók itt nemcsak vizuális élménnyel gazdagodhatnak, lesz zeneszó az udvaron, Kopin Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora pedig az egybegyűltek életkorának megfelelően tart tárlatvezetést. A zenét a Z’MIRIM diák klezmer zenekar szolgáltatja. Erről a programról bővebben!
Az esemény a Ferenczy Múzeum Facebook oldalán követhető







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése